MEET THE AUTHOR

C. Benjamin Tracy is an author and educator, holds a Master of Science in Education, a Bachelor of Arts in English and Latin, teaching Latin and Italian. The author specializes in the Monarchy-Early Republic of Rome and the Roman-Macedonian Wars. The fascination for Alexander the Great has been lifelong, and it is expressed in the ancient autobiographical novel "In the Theater of the World". A Macedonian translated edition is now available on the author's website at www.cbenjamintracy.com. Signed copies are available per request to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

The author has received international acclaim as well as interviews in Canada and in Macedonia. Additional publications include three historical articles on Philip V and King Perseus of the Roman-Macedonian Wars, and an article on Alexander the Great's influence on Christianity. The articles have been translated into Greek and Macedonian.

 

Македонски Јазик

Си Бенџамин Трејси е Американска авторка чија животна опсесија со Александар Македонски се претвора во делото „Во светскиот театар“.

 Книгата со наслов „Во светскиот театар“ потпишана од авторката Ц Бенџамин Трејси, е напишана во прво лице, а Александар се претставува како 32 годишен човек кој ги раскажува седумте години од неговиот живот, од 13 до 20. Читателот е воден низ адолесцентниот период на Александар, пред да стане голeм освојувач, а интимноста на овој своевиден дневник на Александар претставува суптилен приказ на неговиот живот како адолесцент, опишувајќи ги луѓето кои го опкружувале, го учеле и кои му биле верни поданици. 32 годишниот владетел исто така се присеќава на својата младост и начинот на кој неговите родители се обидувале да го придобијат на своја страна.

 Авторката не измислува нова историја, туку со историските факти само ја прикажува младоста на Александар, а со тоа што е напишана во прво лице е само бонус за читателите уште повеќе да се внесат во приказната без разлика дали нивната возраст е слична со онаа на Александар во книгата, или не.

 Инаку Трејси е Американска авторка, чија фасцинација со Александар Македонски и Македонската античка историја траат целиот нејзин живот. Трејси е професорка по латински јазик, и освен оваа книга има три историски написи за Филип V, Кралот Персеј и Римско-Македонските Војни.

 Почесен член е на Македонската Дијаспора во Америка и Австралија, а нејзини интервјуа и критики за книгата досега се појавиле во македонски печатени изданија во Америка, Канада и Австралија.

Македонка во срцето - Линк до Веб Порталот wonderland.mk

 

Latest News

Interviews

Tuesday, 21 May 2013

She Came, She Saw, She Conquered
Read Original Story

IN THE THEATER OF THE WORLD on CNW

Wednesday, 11 April 2012

New Novel Offers Unique Perspective On The Making Of Alexander The Great
Read Original Story

 

Macedonian translated edition available for purchase here on the website or contact the author This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. for purchase and delivery in Macedonia

Publications

Friday, 03 February 2012

Filip V Makedonski: Prv del

Filip V Makedonski: Vtor del

Cetirite Makedonsko - Rimski Vojni